Lage middag selv

Nettsted: Helsekompetanse
Kurs: Mat og trivsel
Bok: Lage middag selv
Skrevet ut av: Gjestebruker
Dato: torsdag, 23. mars 2023, 00:02

1. Hensikt og læringsmål


 Hensikt med kapitlet

Lage matI dette kapitlet får du informasjon om forskjellige nettsteder og to kokebøker som gir oppskrifter på sunn og god mat. Slike oppskrifter kan brukes både av deg og av personer med utviklingshemning som er i stand til å lage mat selv eller hjelpe til med å lage mat. Vi ønsker å stimulere til at personer med utviklingshemning får hjemmelaget mat og at de får bidra til å lage maten selv. 


Læringsmål

Når du har tatt dette kapitlet, er målet at du kjenner til en rekke kilder for sunne, gode og lettlagede oppskrifter på hjemmelaget mat.

2. Innledning

Kokeboken så godtHjemmelaget mat er som regel både god og sunn. I hjemmelagede middagsretter er det lettere å få nok grønnsaker og å unngå for mye salt. Dessuten er det gjerne relativt lite fisk, fjærkre og kjøtt i hel- og halvfabrikata. Når man lager maten selv, kan man ofte velge sunnere ingredienser enn i ferdigprodusert mat.

3. Kokeboken «Så godt!» og www.matfilmer.org

Kokeboken «Så Godt! Lettlest kokebok» er som navnet sier, en lettlest kokebok. Den egner seg meget godt for mennesker med utviklingshemning.

Trykk her for å se omtale av boka.

I kokeboka er det oppskrifter på god, sunn, delikat og lettlaget mat. Oppskriftene er delt inn i kategoriene:

  • Supper
  • Salater og grønnsaker
  • Pasta
  • Fisk
  • Kjøtt
  • Desserter
  • Bakst

Det er laget filmer for mange av oppskriftene i «Så godt!», se www.matfilmer.org. Filmene er lagt opp pedagogisk slik at det skal være greit for mennesker med utviklingshemning å lære av dem. Også andre som trenger tydelige forklaringer og ikke for raskt tempo, vil kunne ha nytte av dem. 

Link til kokebok

Filmene kan ses som helt vanlig film. De kan også ses med automatiske stopp for hvert trinn i matlagingsprosessen. Da må brukeren trykke på pilen for å starte filmen igjen etter hvert stopp. Dessuten kan filmene ses med en tegnspråktolk. Det kan legges til teksting på alle versjoner av filmene. 

Se filmen «Hvordan bruke nettstedet» for en demonstrasjon av alle muligheter.

link til kokebok og oppskrifter

4. «Kokebok for alle»

Kokebok for alle«Kokebok for alle» viser eksempler på hvordan man kan bruke kostrådene fra Helsedirektoratet i praksis. Boka brukes mye i ungdomsskolen. Mange elever får boka gratis når de går i ungdomsskolen. Du kan også kjøpe boka i bokhandler.

For informasjon om kokeboka trykk her. Kanskje må du rulle deg litt ned på siden for å se omtalen av kokeboka.


5. Oppskrifter på Helsenorge.no

På Helsedirektoratet nettside helsenorge.no er det også oppskrifter på sunn og god mat. Bant annet er det en del vegetaretter der. Det er også fiskeretter, kjøttretter, supper, pizza, brød og bakst, smoothies, fruktsalat, grøt og frokostblandinger samt sunn snacks. 


Fra helsenorge

6. Oppgaver