Spising og trening

Nettsted: Helsekompetanse
Kurs: Mat og trivsel
Bok: Spising og trening
Skrevet ut av: Gjestebruker
Dato: tirsdag, 19. oktober 2021, 10:42

1. Hensikt og læringsmål


 Hensikt med kapitlet

Hensikten med dette kapitlet er å vise sammenhengen mellom energiforbruk ved fysisk aktivitet/trening og energiinnhold i mat. Det er viktig at personer med utviklingshemning som ikke bør legge på seg, ikke øker matinntaket etter trening mer enn den ekstra energien treningsøkten innebærer.  

Bevegelse og vafler

Læringsmål

Når du har tatt dette kapitlet, er målet at du skal kjenne til i hvilken grad forskjellige typer fysisk aktivitet øker energiforbruket og hva dette tilsvarer i mat. 

2. Mat og drikke før, under og etter trening

Vann i flaskeDet beste er å trene mellom 1 og 3 timer etter et måltid. Går det lenger tid enn 3 timer etter et måltid før treningen, kan man lett føle seg slapp under treningen. Ved spising rett før trening kan man få hold, dvs. magesmerter. Det gjelder særlig ved kondisjonstrening.

Det er viktig å drikke vann i forbindelse med treningen. Ved innendørs trening er det gunstig å ta med en vannflaske og drikke underveis i treningen.

Etter treningen er det lurt å drikke litt. Vann er den beste tørstedrikken og i de fleste tilfelle tilstrekkelig rett etter trening. Det første måltidet etter treningen bør være et normalt sunt måltid til vanlig tid. Det er lurt å ikke spise mer enn man vanligvis gjør. Hvis treningen har vært langvarig (mer enn 1 time) og med høy intensitet eller det er lenge til neste faste måltid, kan enkelte ha behov for litt påfyll utover vann. I disse tilfellene vil en liten yoghurt, en banan eller lignende som regel være tilstrekkelig. 


3. Ikke spise mye mer selv om man trener

Hvor mye energi kroppen bruker, avhenger av hvor mye man veier og muskelmassen, dvs. hvor mye muskulatur man har. Muskelmassen har mye å si for hvileforbrenningen, dvs. hvor mye energi kroppen bruker i hvile. Hvileforbrenningen utgjør gjerne 60-75 % av den totale forbrenningen hver dag.  Dette gjelder personer som ikke har stående arbeid og/eller er i mye fysisk aktivitet på annen måte.

Noen tror at når de trener, kan de spise mye mer uten å legge på seg. Slik er det ikke hvis man ikke trener veldig mye. Hvis man f.eks. går i rolig tempo i en halv time, bruker man dobbelt så mye energi som om man hadde ligget i sengen i stedet.


Eksemplene under gjelder en person som veier omtrent 70 kg og har omtrent like mye muskler som folk flest.

Hvis personen i stedet for å sitte stille, går rolig i en halv time, bruker kroppen litt, men ikke mye, mer energi. Det ekstre energiforbruket tilsvarer energiinnholdet i et halvt vaffelhjerte.

lav intensitet og vaffel

Hvis personen går fort så fort at han/hun blir litt andpusten, bruker vedkommende mer energi. En halv times rask gange tilsvarer omtrent to vaffelhjerter.

Vaffel

Hvis personen løper fort hele tiden, bruker vedkommende en del mer energi. En halv times løping tilsvarer i ekstra energi nesten en vaffelplate. Merk at vi snakker om vafler uten noe på!

Høy intensitet og vafler

4. Hvor mye energi brukes ved forskjellige aktiviteter

Her er en tabell som viser hvor mye mer energi man bruker ved forskjellige aktiviteter.

Eksempler fra tabellen på nettsiden:

AKTIVITETHVOR MANGE GANGER MER ENERGI ENN I LIGGENDE HVILE
Sitte og bevege seg litt1,3
Husarbeid2,8
Moderat gange4,3
Aerobics7,3
Løping8,3
Svømming9,8

Kilde: Ainsworth BE og medarbeidere 2011​


5. Oppgave