Selvbilde og identitet
Foto: Fjellheimen leirskole
De praktiske konsekvenser
Et slikt perspektiv på selvbilde gir oss som arbeider i hjemme til personer med utviklingshemming store utfordringer. Selvbilde er ikke noe som er gitt og som vi må forholde oss til, men noe som vi med vår personlighet og måte og arbeide på er direkte med og former. Spørsmålet blir da hvordan vi kan bidra til et positivt selvbilde som påvirker livskvaliteten positivt.
Det er noen viktige spørsmål og prioriteringer vi må foreta oss hvis vi arbeider hos «Trude»:
- Hva mestrer Trude?
- Hva mestrer Trude ikke?
- Hvordan kan Trude bli enda bedre i det hun allerede mestrer?
- Hvem er det viktig for Trude å bli anerkjent av for det hun mestrer (signifikante andre)?
- Hvordan kan organiseringen av Trudes hjelp i hjemmet bidra til at det hun er flink i blir viktig og høyt oppe i hierarkiet av delområder for mestring?
- Hvordan kan dine arbeidsoppgaver utøves slik at det hun er flink i blir viktig og høyt oppe i hierarkiet av delområder for mestring?
Refleksjonsoppgaver
Hvordan kan dette praktisk anvendes på din arbeidsplass? Knytt disse 6 spørsmålene til ditt eget arbeidssted. Hvorfor kan det i noen tilfeller være viktigere å legge vekt på å mestre bedre det man allerede er flink til, enn å legge vekt på det man ikke er særlig flink til?
Ved å ta hensyn til disse spørsmålene og prioriteringene kan vi gi et bidrag til Trudes egen konstruksjon av selvbilde. Vi gir et bidrag i organiseringen av delområdene slik at de områdene som er aktuelle i hennes liv og som hun mestrer, blir viktige for både henne og personer som er viktig for henne. Det betyr ikke at Trude kan mestre alle områder, men at de områdene hun ikke mestrer ikke blir så viktige som de hun mestrer. Å bruke hjemmet som en øvingsarena for alt Trude ikke kan, kan direkte motarbeide dette.