Familien som ressurs
Løsrivelse
Den frykten mange foreldre kan føle på, viser at det ikke bare er den som flytter fra foreldrehjem til eget hjem som skal løsrive seg. Foreldre kan oppleve det slik at i sterkere grad enn med andre voksne barn, så er det de selv som foreldre som må løsrive seg fra barnet. Det vil i denne fasen derfor være viktig å «tillate» at også foreldre gjennomgår en løsrivelsesprosess som ikke alltid er like enkel for dem.
Foreldrene kan også være preget av eventuelle tidligere negative erfaringene i møte med «det offentlige». Dette kan være erfaringer som mange foreldre tar med seg i møte med personalet som arbeider i deres sønns eller datters hjem. Tidligere dårlige erfaringene kan da medføre at mange foreldre er redde for at andre ikke vil klare ta seg av deres sønn eller datter like godt som det de selv har gjort.
Denne frykten kan medføre utfordringer i samarbeidet, spesielt hvis det oppstår situasjoner som enten bekrefter foreldrenes frykt, eller situasjoner som kan tolkes som en bekreftelse.
Sammendrag
Tre kvinner snakker om Karis overgang til egen bolig. Den ene kvinnen sier at de opplever problemer. En av de andre kvinnene, koordinatoren, sier at hun skal ta det videre.
Om filmen
Kari har utviklingshemming, og har flyttet fra foreldrehjemmet til egen bolig. I denne filmen møter du søsteren til Kari, som snakker om hvordan overgangen til egen bolig har vært.
Refleksjonsoppgave
- Drøft filmen.
- Sett ord på hvordan ulik erfaringsbakgrunn hos deg som ansatt og foreldre som omsorgspersoner kan skape ulik forståelse av dagliglivets situasjoner.
- Hvordan kan du som ansatt komme foreldrene i møte når det oppstår slike situasjoner?
- Kan noen episoder du har opplevd som krevende i din arbeidssituasjon forstås bedre sett på bakgrunn av dette avsnittet og dette videoklippet?
- Hvordan kunne du handlet annerledes ut fra denne kunnskapen?