Ernæringslære

4. Fett

Alle matvarer som har fett i seg, inneholder både mettet, enumettet og flerumettet fett, men har vanligvis mest av den ene gruppen.

Hvordan sammensetningen av fettinntaket er, påvirker andel HDL-kolesterol og LDL-kolesterol, som kan undersøkes ved å ta en blodprøve. Høy andel LDL-kolesterol kan være med på å øke åreforkalkningen som på sikt kan gi hjerte-kar-sykdommer. Derfor kalles dette "det farlige kolesterolet". HDL-kolesterolet har ikke denne uheldige effekten og kalles derfor "det gode kolesterolet".


Mettet fettekte smør

Vi gjenkjenner produkter som inneholder mettet fett ved at de er harde når de oppbevares i kjøleskap. Mettet fett øker det uheldige LDL-kolesterolet i blodet, og vi bør derfor begrense mengden vi spiser av dette.

Kilder til mettet fett: fete meieriprodukter som smør, fete oster, fløte og rømme, pølser, farsemat, fete kjøttprodukter og kjøttpålegg, kjeks, kaker, iskrem, sjokolade og chips.Enumettet fett olivenolje

Produkter som inneholder mye enumettet fett bør velges framfor produkter som er rike på mettet fett. På denne måten kan enumettet fett redusere kroppens LDL-kolesterol, noe som er gunstig.

Kilder til enumettet fett: olivenolje, rapsolje, avokado, nøtter, kylling, kalkun.Flerumettet fett laks

Når mettet fett erstattes med flerumettet fett, reduseres LDL-kolesterolet. I gruppen flerumettet fett inngår fettsyregruppene omega-3 og omega-6. Disse er essensielle for kroppen, siden kroppen ikke selv kan danne dem. Omega-3 har en betennelsesdempende effekt, og flere positive helsegevinster.

Kilder til omega-3 er fet fisk, som laks, makrell i tomat eller sardiner. Tran eller annet tilskudd av omega-3 er nødvendig dersom man ikke spiser fisk som pålegg eller til middag noen ganger i uka (minst 200 gram fet fisk i uka).

Soyaolje inneholder mye omega-6 og brukes i noen påleggssorter (som italiensk salat), majones og myk margarin. Kornprodukter inneholder også omega-6. Det er rikelig med omega-6-fettsyrer i et vanlig kosthold.


Transfettkjeks

Matvareindustrien herder vegetabilske oljer for å få et stabilt, langtidsholdbart fett, som ikke harskner. I denne prosessen kan det dannes noe transfett. Transfett øker det farlige LDL-kolesterolet og reduserer det gode HDL-kolesterolet.

Kilder til transfett: industrielt framstilte produkter som inneholder delvis herdet fett/olje av ulike typer, for eksempel kjeks og langtidsholdbare kaker, friterte produkter, hamburger- og pølsebrød, H-melk(helmelk) og kjøtt fra ku, får og geit.