Ernæringslære

5. Karbohydrater

Karbohydrater er en viktig kilde til energi. grovbrødHjernen og nervesystemet er avhengige av å få tilført dette daglig. De er bygget opp av de enkle sukkerartene glukose, fruktose og galaktose. Karbohydratene deles inn i ulike grupper:

 

Sukker

Sukker finnes naturlig i enkelte matvarer så som frukt, bær, juice, melk og noen grønnsaker. Slike matvarer er ofte i tillegg gode kilder til andre viktige næringsstoffer. Andre produkter er tilsatt sukker, så som saft, brus, nektar, kaker og godteri. Slike produkter er kaloririke og generelt næringsfattige. Inntaket av disse kan med fordel reduseres.

 

Stivelse

Matvarer som er rike på stivelse, er poteter, pasta, brød, mais og ris. Stivelse fordøyes og absorberes i tynntarmen. Stivelserike matvarer har et høyere innhold av vitaminer og mineraler og bør foretrekkes framfor sukker. Inntak av karbohydrater reduserer nedbryting av muskelprotein og dekker hjernens, blodcellers og nervesystemets behov for glukose.


Fiberfiber

Fiber er en type stivelse, men blir ikke fordøyd eller absorbert i tynntarmen. Fiber går dermed videre til tykktarmen, der det bidrar til en gunstig tarmflora og virker mageregulerende. Grove kornprodukter, rotfrukter, grønnsaker, frukt og bær er gode fiberkilder. De er også rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter. 

Norske kostholdsundersøkelser viser at vi spiser en mindre mengde fiber enn det som er anbefalt. Ved å velge grovt brød og spise 5 om dagen av frukt og grønt kan en nå målet på 25-35 gram fiber per dag.