Ferdigretter

3. Forskjellige typer ferdigmat

Vakuumpakket mat

Vakuumpakket mat blir mer og mer vanlig. Blant produsenter av produkter med slik mat da dette kurset ble laget, var Fjordlands, Toro, Eyvind Hellstrøm, Fersk Ferdig, Sarita S og John og Manfred. FOLKETS er et merke som inneholder kjøtt eller fisk og saus, men ikke grønnsaker og poteter, pasta eller ris.

eksempler

Produsentene benytter en metode som heter sous-vide. Da vakuumpakkes maten, som regel i plast, og varmebehandles i emballasjen.

Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning (NIFES) har analysert næringsinnholdet i flere av middagene fra Fjordlands. Det viste seg at Fjordlandsrettene var like næringsrike som tilsvarende hjemmelaget mat.

De testede rettene var:

  • Kokt laks med urtesaus, poteter og babygulrøtter
  • Svinestek med surkål og poteter
  • Kjøttkaker med ertestuing og poteter
  • Biff Stroganoff med ris

Slik vakuumpakket mat holder seg gjerne flere uker i kjøleskapet. Det er lett å varme opp maten. De forskjellige matvarene som retten består av, kan enten legges noen minutter i kokende vann eller varmes i mikrobølge­ovn.

Nå har noen av de vanligste Fjordlandsrettene kommet i små porsjoner, f.eks. «Fjordlands kjøttkaker med gulrøtter» og «Kokt laks med Hollandaisesaus». Dette kan være aktuelle alternativer for de som har et lavt energibehov.

Pizza og salatFrossen ferdigmat

Frossen ferdigmat og pizza er gjerne laget i pakker for flere personer. For eksempel er en vanlig Pizza Grandiosa passe til to personer til middag. Det er viktig å gjøre personer med utviklingshemning oppmerksomme på dette hvis de kjøper slik mat.

Ferdigmat inneholder ofte mindre grønnsaker enn det bør være i en middagsrett. Det kan derfor være lurt å tilsette ekstra grønnsaker. Ekstra lettvint er det å bruke frosne grønnsaker. Eller man kan ha en blandet salat ved siden av.

Hermetisk ferdigmat

Det fins en del hermetisk ferdig middagsmat. Den er lettvint å varme opp i en gryte.

Fersk ferdigmat

Pølser, hamburgere, kjøttboller, kjøttpudding, m.m. er eksempler på at kjøttdelen av måltidet er ferdiglaget.

Dette er bearbeidede kjøttprodukter som gjerne inneholder mye mettet fett og salt. Myndighetene anbefaler å begrense inntaket av slike kjøttprodukter med rødt kjøtt. Dessuten spiser man ofte lite grønnsaker til middag sammen med pølser og hamburgere. Det fins imidlertid sunnere alternativer med slike produkter av kylling og/eller kalkun. 

Fiskeboller of fiskekaker er eksempler på at fiskedelen av måltidet er ferdiglaget. Dette er sunne alternativer, og nå er fiskeandelen av produkterene i ferd med å bli stadig større, noe som er ekstra gunstig.

 Kilde:

 «Det er næring i ferdigmat!» Evaluering av fire Fjordlandsretter av Nofirma:
 http://nofima.no/nyhet/2013/04/det-er-naering-i-ferdigmat/