Ferdigretter

6. Halvfabrikata

Maten omtalt tidligere i kapitlet er helfabrikata. Det fins også mye halvfabrikata, det vil si «halvferdig» mat som suppeposer, sausposer og poser med gryteretter. Her må man tilsette en del ingredienser selv. Også bruk av halvfabrikata letter gjerne matlagingsarbeidet. Det er ofte tips på pakken for å gjøre retten mer spennende enn kun den enkleste tilberedningsmetoden. I tillegg kan man selvfølgelig tilsette det man måtte ønske, f.eks. mer grønnsaker og mer kjøtt eller fisk.

Bilde av kjøttdeig uten salt.Når man bruker halvfabrikata, er det spesielt viktig å være oppmerksom på saltinnholdet i pakken. Det er ofte høyt. Skal det tilsettes kjøttdeig, bør denne være uten salt. 

Skal det tilsettes fete ingredienser som rømme, Crème Fraîche eller fløte, sparer man mange kalorier ved å velge magre varianter av produktene som ekstra lett rømme eller lettrømme, lett Crème Fraîche og matfløte. Kesam kan evt. erstatte rømme, men må da røres inn i retten etter at den har kokt. Skal det tilsettes margarin, går det an å redusere mengden av dette i forhold til oppskriften.