Handle mat

2. Handleliste

Handleliste på iphoneBåde for å huske hva man skal kjøpe og for å ikke foreta for mange impulskjøp, er det lurt å ha en handleliste. Planlegger man godt, vil en handleliste også gjerne medføre færre butikkbesøk i løpet av en uke.

Om færre turer i butikken er ønskelig eller ikke, kan være avhengig av mange forhold. For eksempel kan det hende at personen med utviklingshemning trenger en daglig tur i butikken for å få mosjon. Eller det kan hende at vedkommende ikke bør kjøpe inn for mye om gangen fordi han/hun har tendens til raskt å spise opp mesteparten av maten i leiligheten.

Det kan være gunstig at personen med utviklingshem­ning, om mulig, selv tar ansvaret for å lage en handle­liste. Den kan selvfølgelig skrives på en papirlapp. Eller brukeren kan skrive den på notatfunksjonen på en smart-telefon. Hvis personen selv er i stand til å delta ved matlaging, er det flott om man går gjennom oppskrifter på planlagte middags­­retter sammen og noterer ingredienser som mangler. Det bør oppmuntres til å sette opp sunn mat på handlelista, ikke minst grønnsaker, frukt og bær.