Å feriere - sammen om det hele

Et eksempel: «Helge pakker til ferietur»

I dette avsnitte skal dere få høre om Helge. Han har Down syndrom og er 50 år gammel. Han bor i egen bolig med service. Han arbeider fire dager i uka på en vernet bedrift. Helge har mange fritidsaktiviteter og er glad i å reise på ferie. Han ordner stort sett sin personlige hygiene selv og mestrer normale huslige aktiviteter. Helge liker å bestemme hvordan hverdag og fritid skal organiseres, men av og til gjør han noen mindre fornuftige valg. Han har aldri vært i stand til å tilegne seg økonomisk kompetanse. For de ansatte er det største problemet at Helge ikke vil snakke. Han er mutist. De ansatte må hele tiden gjette seg fram til hva han ønsker. Av og til tar han seg en togtur uten at han har kjøpt billett eller har med seg penger. Han har heller ikke alltid legitimasjon på seg.

Sist sommer skulle Helge feriere med søsteren Liv, på hytta på Vestlandet. Uken før han skulle reise var hun på besøk. Sammen fant de fram en liten flykoffert. Liv skrev en lapp som hun la ved siden av kofferten. Der stod det: Helge trenger ikke støvler eller regntøy - bare det mest nødvendige. Det var rikelig med sko og klær i alle størrelser på hytta.

Helge reiste ofte alene med toget til Liv. Hun bodde ca ti mil unna. Liv møtte ham på stasjonen. Liv så med engang at den lille reisekofferten til Helge var skiftet ut med en stor, tung koffert. På flyplassen neste morgen, fikk de problemer med innsjekkingen. Siden kofferten nå skulle sendes, måtte han vise legitimasjon. Det hadde han ikke. Liv hadde aldri fløyet med ham tidligere, og hadde ikke tenkt på dette. Hun hadde bestilt flybilletten med hans elektronisk bankkort, og hans identitet via søsteren ble godtatt og beskjed sent til personalet i «gaten».

Fra Bergen tok de ferge videre. Billettøren hilste hyggelig på Helge og ga ham en honnørbillett . «Og du skal ha ledsagerbillett», sa han til Liv. At hun var ledsager hadde ikke Liv tenkt på.

Fremme på hytta pakket Helge ut kofferten. Han hadde fire par sko, gummistøvler, regntøy, tre lange bukser, ullunderbukser, shorts, pluss mye mer. Han hadde ½ liter dusjsåpe, tre flasker med solkrem, men ingen badebukse. Dosetten med medisiner var heldigvis med.