Tros- og livssynsfrihet
Oppsummering

Foto: Mikkel Hegna Eknes
Oppsummering
Lovverket viser at alle som mottar omsorgstjenester fra det offentlige, har rett til å få nødvendig hjelp slik at en kan få reell mulighet til å utøve sin tro eller sitt livssyn etter eget ønske og egen vilje. Retten til å utøve sin tro eller sitt livssyn gjelder også for dem som mottar omsorgstjenester. Dette er godt dokumentert både i lovverk, i menneskerettighetene, i forskrift, i rundskriv og i offentlige føringer.
Det er viktig at de om utfører omsorgstjenester forsikrer seg om at tjenestemottakeren får nødvendig hjelp til å kunne utøve sin tro eller sitt livssyn, alene eller sammen med andre. Det er den enkeltes rett til å velge som må stå i sentrum for den hjelp som gis. De som leder omsorgstjenestene i kommunene har et særlig ansvar for at tjenesteyterne blir opplært i dette.
Å legge til rette for tros- og livssynsutøvelse handler ikke bare om retten til å ha og praktisere en tro eller et livssyn, men også om retten til å bli inkludert i tros- og livssynssamfunn på like vilkår som andre.
Oppgaveforslag
- Diskuter hvor dere mener grensen skal gå mellom tjenesteytere og tros- eller livssynssamfunnet når det gjelder bistand til den enkelte tjenestemottaker.
- Hvordan kan tjenesteytere, med de begrensede ressurser som finnes, tilrettelegge for trosutøvelse i hjemmet? – i tros- og livssynssamfunnet?
- Er det noen tilfeller der tjenesteytere bør kunne reservere seg for å tilrettelegge for tjenestemottakers trosutøvelse? Hvor vil en eventuelt finne hjemmel for en reservasjonsrett?
- Drøft i hvilke livssituasjoner det er spesielt viktig at det er et godt samarbeid og god kontakt med tros- og livssynssamfunnet.
- Diskuter i hvilken grad dere mener foreldre/pårørende/hjelpeverge skal kunne være med å påvirke trosutøvelse i hjemmet, og hvordan kontakten med tros- livssynssamfunnet skal være.