Stress og søvnvansker
Søvn til glede og besvær
Søvnbehov og søvnhygieneråd
(norsk tale)Sammendrag
Vi vet ikke hvorfor vi sover men vi vet at alle må ha søvn for å fungere normalt. Søvnbehovet varierer fra person til person. Hvis man er uthvilt så har man fått nok søvn. Dårlig og manglende søvn over tid gir økt risiko for å utvikle sykdom. Sover man dårlig og lite over tid så øker risikoen for å utvikle en psykisk lidelse. Vi har også sett nå de senere årene at det er ganske godt dokumentert at for lite søvn over tid øker risikoen for å utvikle overvekt, diabetes, hjerte-karsykdommer og også økt dødelighet. I tillegg vet vi jo at for lite søvn eller underskudd på søvn gir økt søvnighet, noe som øker risikoen for å sovne bak et bilratt for eksempel.
Søvnhygiene ligger i bunn av all behandling av søvnproblemer. Og søvnhygienerådene er gjerne inndelt i hvordan de påvirker følgende: søvnbehovsfaktoren, eller døgnrytmefaktoren eller adferdsfaktorene. Det som påvirker søvnbehovsfaktoren, er regelmessig mosjon og det å unngå å sove på dagtid. Når det gjelder døgnrytmefaktoren, så er det å stå opp på samme tid hver dag, og å se dagslys tidlig etter at man har stått opp. Når det gjelder hva som påvirker adferdsfaktorer, så er det for eksempel og unngå koffein etter kl 17, å unngå å se på klokka hvis en våkner om natten, og å lage et sengetidsrituale.
- Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno)
- Bøker om søvn (norskspråklige)
- Brosjyrer om søvn (norskspråklige)
- Tidsskriftet SØVN
- Sleep and Autism Spectrum Disorder (ASD) Autism speaks.
- The relationship between sleep and behavior in autism spectrum disorder (ASD): a review. J Neurodev Disord. 2014; 6(1): 44
- Sleep problems in children with autism.Interactive Autism Network at Kennedy Krieger Institute