Teori
3. Aktiv bruker
Selvstendighet og makt
Brukermedvirkning
Lov om pasient- og brukerrettigheter kapittel 3 slår fast at brukere har rett til å medvirke, og at vi som fagpesonell har plikt til å involvere brukeren. Dette betyr at tjenestetilbudet så langt som mulig skal utformes
i samarbeid med bruker.
Brukerens behov, meninger og vurderinger skal legges til grunn ved utforming av tjenestetilbudet. Fagpesonell skal gi faglig baserte råd og nødvendig informasjon, slik at bruker skal kunne ta sine valg.
Uten brukermedvirkning ingen rehabilitering
Peter Hjort har laget ovenstående modell og beskriver hva de ulike begrepene innbefatter (forelesning 2000):
- Brukerperspektiv:
Å se saken fra brukerens side. Brukerens innflytelse er indirekte. - Brukerdialog:
Å utvikle samtalen som samhandlings- og beslutningsform. Brukerens innflytelse er direkte, men begrenset. - Brukerstyring:
Å gi brukeren beslutningskontroll. Brukerens innflytelse er direkte og bare begrenset av ansvar for egne handlinger og andres reaksjoner på disse.
Utfordringer du bør reflektere over ved brukermedvirkning og brukerinvolvering
Sykdom eller skade kan medføre at muligheten for selvstendighet kan bli begrenset. I perioder kan det være nødvendig at andre tar over en del av ansvaret. Som hjelper må man alltid være bevisst på når bruker er i stand til å ta mer ansvar selv. Graden av ansvar må tilpasses den enkeltes forutsetninger. Der noen ikke er i stand til å ta store avgjørelser i det hele tatt, vil andre ha muligheten til å hå full kontroll.
Skal man kunne være aktiv og medvirkende som bruker, er det nødvendig at man føler seg akseptert, og at man blir behandlet som et selvstendig og tenkende menneske. Fokuset må i større grad være på personens ressurser enn vedkommendes problemområder. I hverdagsrehabilitering handler det om å styrke brukerne gjennom bevisstgjøring om sin rolle, kunnskapsoppbygging og motivering. Bare gjennom en slik prosess kan vi forvente å få aktive brukere som er i stand til å gi utrykk for sine behov.