Diabetesbehandling

Diabetesbehandling

Riktig blodsukkermåling


For å forstå sammenhengen mellom insulin, medikamenter, mat, fysisk aktivitet og blodsukkerverdier er det av stor betydning å lære riktig teknikk og bruk av blodsukkermåling. Personer med diabetes har stor nytte av riktig blodsukkermåling for å få en bedre styring av egen sykdom.

Helsepersonell har ansvar for faglig oppdatering slik at de sikrer sin egen kompetanse på området, og viderefører kunnskapene til personer med diabetes som behandler seg selv.  

Underliggende prosedyre er et godt redskap for både mennesker med diabetes og helsepersonell. 


Huskelapp for blodsukkermåling


1. Vask hendene

Såpe og vann er avgjørende. En testfinger med spor av frukt, fuktighetskrem og hektisk dag på jobb, kan gi temmelig misvisende resultater. Bruk også varmt vann, dette åpner bedre opp for blodgjennomstrømningen.

Er du utendørs, uten tilgang til rent vann, kan du bruke våtservietter eller håndsprit.

2. Tørk hendene

Vær nøye med å ha helt tørre hender. Vann gjør at blodet fortynnes og gir uriktig resultat. Teststrimmelen må heller ikke være i kontakt med annen væske enn blodet.

3. Øk sirkulasjonen

Masser gjerne fingeren fra under nederste ledd og opp mot tuppen før du stikker. Slik økes blodsirkulasjonen, du unngår dermed å måtte skvise ut blodet.

4. Stikk skånsomt

Fingertuppene er følsomme. Nervetettheten er størst på midten av fingeren, så det er bedre å stikke på siden. Unngå å stikke i pekefinger og tommel. Noen mennesker foretrekker å stikke i øreflippen, dette kan oppleves som mindre smertefullt.

5. Unngå vevsvæske

Den første bloddråpen du klemmer ut, kan inneholde noe vevsvæske. Spor av vevsvæske gir feil resultater. Men ikke alle eksperter er enige om viktigheten av å unngå første bloddråpe. Blodet kan også inneholde vevsvæske om det må skvises ut av fingeren, som beskrevet i punkt tre.