Samarbeid med person med ASF

Støtte i overganger

Dukke overlapper dukke. Foto montasje.
Foto: Helene Larsen. Modell: Humpty av Nefer Kane

Det er så mange slags overganger. Noen mellom årstider og ferier, noen mellom bytte av personal. Forandringer er vanskelige for meg, så i overganger trenger jeg at noen er der, og ikke alltid kan de samme være der. De har hus og hjem og barn og er bare på jobb syv og en halv time fem av syv dager i uka, omtrent. Turnus varierer litt. Jeg er sårbar i alle vaktskifter, tre ganger i døgnet. Gi meg oversikt over hvem som kommer på jobb. For meg er alle dagene sårbare. Jeg trenger å vite hvem som kommer på vakt etter deg. Informer meg.

Jeg trenger at det er tydelig hva som skal skje. Både hva som er og hva som skal komme, hvor lang tid vi skal bruke dit og hva jeg kan forvente meg. Jeg trenger at ingen truer meg med å gi meg opp. Jeg har allerede gitt opp meg selv. Du må støtte meg så jeg ikke faller overende.

For deg, er det å stille klokka to ganger i året, ganske uproblematisk. For meg forstyrrer det rutinelivet mitt og jeg blir trøtt og utilpass. Jeg kjenner meg som en ku i et fjøs - jeg kan ikke bestemme når spenene mine trenger melking. Melkebehovet er gjerne før vi har stått opp når vi stiller tiden, altså er det ingen der til å ta imot smerten min når jeg våkner. Det er bare trøtte nattevakter som snart skal hjem. De kan ikke gi meg stabiliteten jeg trenger, for de skal jo snart hjem. Jeg trenger noe som varer.