Samarbeid med person med ASF

Tilpassede krav

Dukke i natur. Foto.
Foto: Helene Larsen. Modell: Humpty av Nefer Kane

Jeg er et ressurssterkt menneske! Bruk meg. La meg bidra der jeg kan. Ikke stemple meg som dum selv om jeg ikke klarer å leve på egenhånd.

Men der jeg ikke klarer, tre beskjedent og ydmykt inn. Gi meg en håndsrekning i det sosiale samspillet. Du kan føre samtaler der jeg kan bidra. Ikke snakk for mye over hodet på meg, til en eventuell annen person i rommet.

Jeg kjenner meg så verdiløs når dere to snakker sammen og jeg kommer ikke til ordet. Jeg har rett og slett ikke ordene tilgjengelig. Ikke forvent deg at jeg skal delta på lik linje med dere to. Jeg lurer mest på hvem som kommer på jobb etter dere. Så sårbart er systemet mitt. Når dere snakker om hva dere skal etter jobb, blir jeg tom og ordløs. Jeg er jobben deres.

Det kan være vanskelig for deg å skjønne at hun som skriver sider opp og sider ned, ikke dusjer på egenhånd eller spiser normalt. Det kan være vanskelig for deg å skjønne at jeg ikke kan ta vare på meg selv uten at du bestemmer. Det kan være umulig å forestille seg kaoset inni meg. Vil du likevel prøve?

Det handler om å senke lista der den hører hjemme når det gjelder ADL-aktiviteter, og å heve den når det gjelder interessene og ferdighetene mine som foto og skriving. Det handler om å møte et splittet menneske. Det handler om å se meg - hele meg, fra topp til tå. Tommel opp.


Informasjon

Dette er siste side i kurset.

Trykk på lenken nederst på siden for å gå til avsluttende kursprøve.